Lionel Messi loodst zijn Argentijnse team naar de kwartfinale van het WK

Lionel Messi, waarschijnlijk de beste voetballer ter wereld, won vijfendertig grote titels voor Barcelona, de club waarvoor hij het grootste deel van zijn professionele carrière speelde, voordat hij vorig jaar naar Paris Saint-Germain ging. Bij zijn 1.000ste optreden in het profvoetbal en zijn 100ste wedstrijd als aanvoerder van Argentinië trad de 35-jarige opnieuw aan om de WK-droom van zijn land levend te houden.

Messi markeerde zijn 1000e profwedstrijd met zijn eerste doelpunt in de knock-outfase van een WK, door Argentinië zaterdag met een 2-1 overwinning op Australië naar de kwartfinale te leiden. Messi, voor de 100e keer aanvoerder van zijn nationale ploeg, zette de wedstrijd bij de laatste 16 halverwege de eerste helft in gang door na een mooie opbouw de bal snoeihard binnen te krullen – zijn 789e doelpunt uit zijn carrière.

Het was zo Lionel Messi als maar kan. Een perfecte eerste aanraking in het verkeer binnen het strafschopgebied en een lage krul met de linkervoet in de benedenhoek? Het voelt alsof we het al honderden keren gezien hebben. In feite is dat ook zo. Na Mexico te hebben verslagen, won Argentinië van Polen en schakelde het zaterdag Australië uit, en staat het vrijdag tegenover Nederland.

De Argentijnen staan nu voor een bloedstollende kwartfinale tegen Oranje, waarbij de hoop van een land opnieuw onvermijdelijk rust op hun nummer 10, die met drie doelpunten de gedeeld topscorer van het toernooi is. Misschien is het een voorteken voor Argentinië, dat zich volledig heeft hersteld van het schokkende verlies tegen Saudi-Arabië in de eerste groepswedstrijd en drie wedstrijden op rij heeft gewonnen.

Álvarez had zich bij de pers gevoegd en profiteerde van de fout van de Australische keeper om zijn tweede doelpunt in evenveel wedstrijden binnen te tikken. De 35-jarige Messi gooide en stuiterde langs een reeks Australische spelers tot groot genoegen van de duizenden aanwezige Argentijnse fans. De ploeg vecht om de beker te winnen voor Argentinië, maar ook, en misschien wel vooral, voor Messi. De fans scandeerden “Messi, Messi, Messi” bij het laatste fluitsignaal en hij sprong samen met zijn teamgenoten nog lang na afloop op en neer voor hun aanbiddende aanhang.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *